برای افزایش عملکرد فرسایش ضد اسید؛ از ترکیباتی شامل بخار سیلیس ، نیترید سیلیکون ، عامل امولسیون سیلیکونی آلی و سرامیک خاکستر بادی به بتن اضافه می کنند. در واقع محیط خوردگی اسیدی با آزمایشات مختلف شبیه سازی می شود و مقاومت فشاری بتن با طول عمر مختلف پخت، مورد آزمایش قرار می گیرد. نتیجه نشان می دهد که بتن با مواد اضافی گفته شده؛ عملکرد خوردگی ضد اسید بهتری نسبت به نوع معمولی آن دارد. مقاومت فشاری بتن با مواد ترکیبی بیشتر از بتن معمولی است. منحنی توزیع منافذ بتن با مواد اضافی می تواند بدون توجه به سولفات یا هیدروکلراید ثابت بماند. این نوع بتن با دوام خوردگی بالا در برابر اسید در ساخت شمع پل ها که توسط خاک اسیدی احاطه شده است استفاده می شود و نقش مهمی در افزایش دوام پل دارد.
اساساً سه راه برای افزایش مقاومت بتن در برابر اسیدها وجود دارد .
1- انتخاب ترکیب مناسب بتن برای نفوذ ناپذیری هرچه بیشتر 2- جداسازی آن از محیط با استفاده از یک پوشش مناسب یا3- اصلاح محیط برای ایجاد نسبت به بتن تهاجم کمتری دارد.
اهمیت استفاده از کاور های ضد اسید به دلیل استفاده گسترده و وسیع از انواع سازههای بتنی در شرایط آب و هوایی و اقلیمی مختلف و انواع کاربریها، در نتیجه بروز آسیبدیدگی و خوردگی ها در بتن، از اهمیت خاصی برخوردار است. سازههای موجود در صنایع گوناگون که در معرض خوردگی شدید قرار دارند نیز نیازمند پوششهای ضد اسیدی و مقاوم در برابر آسیبها و خسارات میباشند. سیستمهای متداول ضد اسید در زمینههای مختلف و به روشهای گوناگون قابل استفاده هستد.
ساختار ملات ضد اسید که در سازه های ضد اسیدی مورد استفاده قرار می گیرند، به صورت دو جزئی و یا سه جزئی می باشد و به وسیله واکنش های شیمیایی سخت می گردند. پس از مخلوط کردن اجزای مختلف ملات ها، واکنش شیمیایی شروع می شود. همانند کلیه واکنش های شیمیایی، سرعت واکنش بستگی به درجه حرارت دارد. هر چه درجه حرارت در زمان مخلوط کردن مواد و در نهایت در زمان اجرا بالاتر باشد، سرعت واکنش تندتر بوده و ملات زودتر خشک می شود. بر عکس هر چه درجه حرارت پایین تر باشد، ملات دیرتر خشک می شود و یا به عبارت دیگر سرعت واکنش نیز کندتر می گردد.
انواع ملات ضد اسید
ملات هایی که در ساختمان های ضد اسید مورد استفاده قرار می گیرند؛ به دو گروه ترکیبات غیرآلی یا معدنی و ترکیبات آلی یا پلیمری قسیم بندی می شود. از ملات ضد اسید به منظور نصب و در نهایت بندکشی کاشی ها و آجرهای ضد اسید روی سطوح کف و فوندانسیون ها، داخل کانال ها و سامپ ها، مخازن و پیت ها، برج ها و راکتورها استفاده می شود.
ملات های سیلیکاتی ضد اسید
یکی از مهم ترین ویژگی های ملات های سیلیکاتی ضد اسید؛ مقاومت بسیار بالای آن ها در برابر اسیدها، حتی اسیدهای اکسیدکننده با غلظت های بسیار زیاد می باشد. آن ها در مقابل کلیه انواع اسیدها به جز هیدروفلوئوریک که به عنوان حلال شیشه نیز شناخته می شود، ترکیبات اکسیدکننده و حلال ها مقاومت دراز مدت دارند ولی در برابر مواد قلیایی به صورت نسبی مقاوم بوده همچنین در محیط های خنثی ( در محل هایی که شستشو با آب وجود دارد) عملکرد متوسطی دارند.
عمدتاً از ملات های سیلیکاتی در محل هایی که اسیدهای معدنی با غلظت بالا وجود دارد مانند برج جذب که از تجهیزات کلیدی و مهم در کارخانجات تولید اسید سولفوریک و یا اسید نیتریک می باشد، مورد استفاده قرار می گیرد. دومین مزیت ملات های پایه سیلیکاتی؛ مقاومت حرارتی بالای آن ها است. این نوع ملات تا درجه حرارت ۹۰۰ درجه سانتی گراد مقاوم می باشند. بدین جهت در آجرکاری های داخل دودکش های صنعتی مانند نیروگاه ها کاربرد فراوان دارد.
- ۰۱/۰۴/۰۶